Може ли кучето да яде сурови яйца? Copy

Може ли кучето да яде сурови яйца? Copy

Как приготвяте яйцата за кучето си? Омлетче, на очи, бъркани, варени или направо сурови, или сурови с черупката?

Яйцата са супер достъпна „супер храна“, както за нас, така и за любимците ни. Те са страхотен източник на протеин, както и аминокиселини и мастни киселини, които са изключително важни за здравето на сърцето, кожата и козината. Съдържат и разнообразие от витамини и минерали, сред които: Вит. А, B, рибофлавин (B2), фолат (B9), желязо и селен. Следва да видим под каква форма е най-добре да ги даваме на кучетата си.

Нека разгледаме някои широко разпространени митове, и защо ще си останат само митове.

МИТ 1:

Хората не трябва да ядат сурови яйца, заради риск от заразяване със салмонела – което си е вярно, но важи само за хората. Кучетата са хищници и имат съвсем различен стомашен тракт и киселинност на стомаха, която ги прави устойчиви към много повече бактерии в сравнение с човека. Въпреки това, ако искате да и поделите омлета – няма никакъв проблем нито за вас, нито за тях.

МИТ 2:

Ако даваме яйцата сурови, рискуваме да се получи дефицит на биотин (вит B7). В яйчния белтък се съдържа протеинът авидин, който се свързва с биотина и възпрепятства неговото усвояване. Въпреки това, ако даваме цялото яйце, жълтъкът съдържа достатъчно вит B7, за да направи това твърдение мит.

 И така, сурови или сготвени по някакъв начин, яйцата са полезни. Разбира се, готвенето на яйцата (както и на месото) унищожава голяма част от полезните вещества за кучето. Освен всичко, кучетата ни ядат сурови яйца от фермите от столетия, в този смисъл, даването на сурови яйца е препоръчително за всички кучета.

За дребосъчетата препоръчваме по 1 до 3 яйца седмично (много удобни са и пъдпъдъчите), но ако кучето ви е над 25кг, спокойно можете да давате по 1 на ден. Разбира се, цялата статия не се отнася само до кокошите яйца. В нашата магазинна мрежа има и пъдпъдъчи, а понякога и патешки – разнообразието ще бъде оценено подобаващо!

За малко да забравим да споменем и черупката! Някои стопани я дават защото кучето обича да я хрупка, а други вярват, че ще обогати диетата с калций. Истината е, че за да окаже реално влияние върху диетата на кучето трябва да стриете доста повече черупки от колкото яйца може да изяде кучето. Ако имате съмнения, че четириногия страда от дефицит на калций се обърнете към ветеринаря си за консултация и подходяща добавка.

На последно място, но не по важност – имайте предвид качеството на яйцата! Винаги когато имате възможност купувайте от свободно отглеждани птици – наистина има разлика!

Тази статия беше полезна за мен:
5/5