Може ли кучето ми да яде ЧУШКИ?

Може ли кучето ми да яде ЧУШКИ?

 


 

Може ли кучето ми да яде ЧУШКИ?

Освен в салати и супи, ние ги пълним с ориз, месо, сирене и какво ли още не, даже някой май беше направил и сладко от чушки, но подходящи ли са за четириногите ни любимци? На кратко да, но само някои видове и то в определени количества!

В статията ще обсъдим само сладките чушки, които позлваме за салата или пълнене. Въпреки, че те са в почти всички цветове (освен синьо🤔), най-богати на нутриенти са червените, които ще обсъдим по-долу.

Молим ви, никога не давайте на кучето си халапеньо, чили, хабанеро, табаско или каквато и да е люта чушка!

Американската киноложка асоциация препоръчва „не повече от половин чушка за едрите и не повече от четвърт чушка за дребните породи на хранене“. Винаги запопвайте с по-малко количество за да видите как ше се отрази на стомахчето.

Ползи от чушките
Добър имунитет – чушките са пълни с витамини, особено А, C, E, B6 и K – всички от които отговорни за имунната система. Чаша нарязани чушки, има три пъти повече вит. C от портокал!

Противораково действие
Много антиоксинданти св грижат за борбата със свободните радикали (нестабилни молекули които могат да увредят клетките). Експертите смятат, че наличието на прекалено много свободни радикали, може да увреди ДНК и да доведе до хронични заболявания и рак.

Диета
Ако ребрата на кучето ви не се усещат при допир, вероятно е причината да са натрупани мазнини (или огромна козина, но все пак). Чушките са много богати на нутриенти, но пък не са калорични, което ги прави прекрасна добавка към диетата!

Здравето на сърцето
Богати на магнезии и калий, чушките дават сила на сърцето и другите мускули в тялото.
Здравето на очите
Бета каротена, който черния дроб превърща във вит. А, е от изключителна важност за състоянието на очите. Освен него чушките са богати и на лутеин и зеаксантин – те предпазяат ретината от оксидативен стрес.
Здравето на костите
Вит. А, калции и вит. К