7 здравословни и бюджетни добавки към храната

7 здравословни и бюджетни добавки към храната

Щом четете това, сте наясно, че сме върли поддръжници на суровата диета (BARF), но разбираме и защо някои хора все още избират да хранят кучетата си с гранули. По-долу предлагаме 7 продукта които спокойно можете да добавяте към сухата храна на кучето си и защо е добре да го правите!
Сардини и други дребни рибки
Сардините са много дребни, но за сметка на това са една от най-богатите на хранителни вещества храна. Специално препоръчваме дребните рибки, защото са богати на Омега-3, протеин, вит. B12, вит. D, селен и калции, но не задържат в себе си същите количества токсини като по-едрите риби!
Избирайки рибки гледайте да са само във вода (без мазнина или друг сос), без сол, по-възможност от по-чисто море/океан. Ако се спрете на Сардини, една рибка 3 пъти в седмицата е достатъчна, от цаца може да давате всеки ден по една или повече (спрямо кг на вашето куче). Давайте цели, без да готвите или размразявате. Хрупкат ги като солетки.
Яйца
Яйчицата са изключително богати на аминокиселини ( веществата, които изграждат протеина), желязо, калции витамини и минерали. Най-големия бонус: кучето за разлика от нас може да яде яйцето с черупката. Половин чаена лъжичка стрити черупки дават около 1000мг калции. Все пак, за да не изпадаме в подробности относно черупките, няма да попречи и да не ги давате.
Пресни плодове и зеленчуци
В проучване споменато от др. Родни Хабиб (ако не знаете кой е, веднага го проучете!) по време на TEDx презентацията му „Why don’t dogs live forever?“, става ясно че при кучета, които хапвали зеленолистни зеленчуци рискът от развитие на рак на пикочните пътища намалява с 90%, а при тези които хапват моркови с до 70%!
Зеленчуци, които спокойно можете да добавяте:
– сладки чушки
– броколи
– брюкселско зеле
– морков
– зелен фасул
– кейл
– спанак
– боровинки
– малини
– ягоди
За повечето от тях имаме отделни статии 😉
Секретиращи органи
Секретиращите органи включват в себе си:
Черен дроб
Бъбрек
Далак
Мозък и други.
Те са изключително важни за диетата на вашето куче, защото съдържат незаменими количества витамини и минерали. Специалистите казват, че черния дроб трябва да е не повече от 5% от диетата на кучето, за да не се прекали. Ако количеството е по-голямо е възможно и стомахът на кучето ви да се разтрои. Дали ще давате под формата на лакомство или сурови към храната, винаги проверявайте с какво са обработени преди това!
Козе мляко
Уж кучетата не трябвало да ядат мляко, но не съвсем. Само пробвайте да му предложите и вижте резултатите. Козето мляко ще допринесе в голяма степен за здравето на червата на вашето куче, а именно там се усвоява храната. Можете да сипвате по малко върху гранулата, или в отделна купичка, както и да замразите с малко плодове – става страхотно лакомство!
Винаи се съобразяват със срока на годност упоменат на опаковката!
Бульонче
Бульонче, но не от пакетче! Бульонче от тръбни кости за готвене (по възможност телешки). Отивате в месарницата, нарязват ви телешкия кокал (имат си специален трион за целта, вкъщи няма да стане), слагате костите с костния мозък да се варят. Колкото по-дълго, по-добре! Замразявате в силиконови формички за лед и добавяте всеки ден към гранулите. Кучето ви ще има здрави кости и стави, ще му е супер вкусно и ще бъде с подсилена имунна система!
Тиква
Любимата ни „супер храна“ за кучета. Дали кучето е със запек или разтройство, тиквата помага и в двата случая за да регулира нещата. Богата на фибри, кара кучетата да се чувстват сити по-дълго, а и е много вкусна! Можете да си направите сами пюре от варена или печена, или просто да взимате от нашите лакомства с тиква. В общи линии давайте не повече от 1-2 чаени лъжици за кутрета и 1-4 супени лъжици за зрели кучета (на ден).
В добре балансираната диета следва да присъстват всички гореспоменати или други източници на:
– аминокиселини
– омега 3
– фибри
– пробиотик
– витамини и минерали
Не е необходимо една диета да е абсолютно балансирана ежедневно, но във времето нейното качество дава отражение върху продължителността и качеството на живота на нашите любимци. Посочените в тази статия добавки, ще ви помогнат за дългосрочно постигане на оптимална диета.