От каква разходка се нуждае вашето куче?

От каква разходка се нуждае вашето куче?

Всеки знае, че без разходки не може. Също като при нас движението е важно както за физическото, така и психическото състояние на кучетата ни. Полезно е за сърцето, кръвообращението, белия дроб, намалява скуката, социализира живтони и хора. Но възможно ли е да прекалим? Кое е най-полезно точно на вашето куче?
 
Бебета
Преди да са навършили пълна зрялост (около 2г възраст) костите на кученцата още се развиват, те са по-меки и не така „гъсти“ както при възрастните. За да не се претоварва упорно двигателната система, специалистите препоръчват да следвате пет минутното правило. За всвки месец на кученцето по 5 мин. физическа активност. Това означава, че за кученце на 5 месеца 25мин./дневно активна игра (тичане, бързо ходене, дърпане на въже) са напълно достатъчни. Разбира се, могат да бъдат разделени по 2-3 пъти дневно. Това е изключително важно за кучетата от едри породи, за да могат да изградят здрави кости.
 
Зряло куче
С порастването на кучето ви, ще се впускате в какви ли не приключения завдно, дали в мола или в планината, в парка или на плажа, всяко куче има нужда от 30 до 2(понякога и повече) часа активни упражнения на ден. Ако в определен ден сте претоварили кучето си, дате му почивка, ако пък нивата на енергията му излизат извън граници, вземетв топката и към парка!
 
Възрастни кучета
Дори в третата част на своя живот кучетата имат нужда от до 30 до 60мин упражнения на ден, разбира се могат да бъдат разделени на няколко пъти, спрямо какво е комфортно за кучето.
 
Породата оказва влияние!
Ако в кръвта на кучето ви е да ловува, пази или бяга, осигурете ми повече активности наподобяващи това за ковто е създадено. Лабрадорите примерно обожават водата, овчарските кучета да гонят непредвидима топка или фризби.
Ако кучето ви е със сплескан нос (брахеоцефална порода) – мопс, френчи, пекенез внимавайте с жегите. Късите муцуни ограничават притока на кислород и тези породи са застрашени от прегряване!
 
Ако времето не става за нищо, а вие вече трети ден излизате само пред блока, вижте ТУК идеите ни за ментални упражения за вашето куче! Вършат същата работа в това да го изтощат!
В крайна сметка, всяко куче е уникално, ако имате притеснения относно активността на вашето куче, обърнете се към ветеринаря си.
 
Tази статия беше полезна за мен:
5/5