Наистина ли е безопасна BARF храната ?

Наистина ли е безопасна BARF храната ?

Повечето потребители, които са обмисляли хранането по метода BARF (Biologically Appropriate Raw Food) са си задавали този въпрос, което е съвсем нормално. Постоянно сме атакувани от новини за заразни болести, продукти които ни помагат да живеем в стерилна среда, а и здравето винаги трябва да бъде да първо място. Внасянето на нова храна за домашния ни любимец може да има влияние върху всички у дома. Нека поговорим първо за това, безопасен ли е BARF за домашните ни любимци.

Всяко химично съединение, което не се съхранява правилно би претърпяло изменения и от там би могло да стане опасно, както за хората, така и за животните. Нашата храна (Born Again Raw Foods) се произвежда в централна България, в цех лицензиран от БАБХ. Суровините, които се изпозлват се взимат отново от лицензирани, български животновъди. Храната е шоково замразена до -28С, като след това е доставена на малки партиди в хладилни бусове до магазините в града. В нито един момент от транспорта или съхранението, температурата не надвишава -22С (минимумът за фризерно съхранение е -18С). Всички потребители на нашата храна, получават инструкции за съхранението и в домашни условия, което не е никак сложно, стига да разполагате с хладилник и фризер.

Това че BARF храната не е термично обработена е най-големият и плюс. Именно за това, съветваме, никога да не се готви или топли повече от стайна температура. Това не само би нарушило хранителните вещества и усвояемостта, но би могло да направи и костите опасни.

Майката природа е благословила кучето с храносмилателна система, което се справя отлично с потенциални бактерии и патогени, макар че за тях вече се е погрижило замразяването. А именно по-силни стомашни киселини и по-къс храносмилателен тракт. За три годишния си опит нямаме нито един клиент заразен с каквото и да е било, включително и нашите собствени кучета, които хапват от всяка партида напуснала производствената база.

 

Безопасен ли е BARF за нас, хората?

Разбира се, че има рискове за нас, но ние винаги инструктираме как правилно да се съхранява и борави с нашите менюта. Най-простичко казано, суровото меню за кучета трябва да бъде съхранявано като суровото месо за хора. Съдовете до които има контакт, да бъдат почиствани по същия начин по който почиствате другите съдове във вашата кухня и след контакт да миете и ръцете си с вода и сапун.

 

Отново ще отбележим повечето (не всички) предимства на суровото хранене за кучета:

  • По чисти зъби
  • По-здрава кожа
  • По-здрава козина
  • Подобрен имунитет
  • Кучето е сито по-дълго време
  • Балансиране на кръвната захар
  • Постигане на здравословно тегло
  • Подобрено храносмилане

Разбира се, оставаме на разположение за вашите въпроси, a ТУК можете да видите менютата ни!

Тази статия беше полезна за мен:
5/5